vineri, 17 octombrie 2014

Sa privim inapoi cu iubire



Balci

     Vasilache, alaturi de Marioara, este cel mai popular cuplu de personaje ale vechilor scenete de teatru de papusi ambulant care insoteau vechiul circuit de balci. Care erau de regula scenete amuzante si concomitent moralizatoare.
      Balciul, una din cele mai frumoase traditii romanesti, era sarbatoarea laica cea mai importanta, pentru care se pregatea de regula intreaga comunitate aproape tot anul comunitati. Pentru ca balciul era si un prilej de intalnire a multor cunostinte din satele din jur pe care altfel nu aveai cum sa le intalnesti: fosti camarazi de armata, foste iubite maritae intre timp in alt sat, foste rude pe care viata le-a dus pe alte meleaguri mai indepartate, fost parteneri de afaceri, fost tovarasi de pungasii, etc.. Pornea din primavara de undeva din zona Olteniei, statea cate 3-5 zile in cele mai importante orase din vechiul regat si se oprea la Husi in jur de Ziua Crucii, pe 14 septembrie. Pentru ca balciul n-ar fi insemnat nimic fara "lanturi" cum le spuneam noi, carusele cum am aflat mai tarziu ca se numesc. Iar aceste lanturi apartineau unui personaj celebru in balciurile acelor timpuri, numit IUJU, care locuia in Husi si aranjase ca circuitul de balciuri sa se incheie in Husi pentru a face economie de transport.
      Sunt multe de povestit. Balciul avea o viata dubla, una perena a celor care faceau balciul sa functioneze - circari, papusari, actori, pesti, pescuitori in ape tulburi, tarabagii, negustori, excroci, femei usoare, pitici, handicapati. Cu o viata nomada cam treisferturi de an, viata in care se legau si dezlegau prietenii, amorurii, afaceri, tzepe. O alta era a celor care veneau la balci. Marea majoritate a locuitorilor din zona unde poposea balciul.
      Era asteptat un an intreg. Toata lumea se pregatea cu ce avea mai bun -se spalau, calcau hainele, se curatau carutele, se teselau caii, se lustruiau incaltarile si hamurile. Era probabil cea mai asteptata perioada a anului de catre copii. Se strangeau bani in vederea balciului inca de la anul nou din mersul cu uratul sau colindatul. Atunci era voie la dulciuri - batoane din zahar colorat, alvita, gogosi, limonada, braga, chiar si must. Lucruri minunate la care in timpul anului aveai interzis. Era voie sa incerci toate minunatiile care existau - trasul in lanturi, in barci, trasul cu pusca la tir, pescuitul cu covrigul, incercarea de a castiga la roata norocului, la alba neagra, zaruri, etc. Aveai voie sa vezi teatrul de papusi, diverse numere de magie, sa vezi femeia sarpe, femeia cu patru maini, pitici, cusutul cu picioarele... o multime...
       Concomitent avea loc si cel mai important iarmaroc - targ de animale al anului, unde veneu printre cei mai cunoscuti samsari din tara.
        Atunci se aranjau cele mai multe nunti din an. Era perioada in care fugeau cele mai multe fete mirese. Uneori chiar dupa circarii care insoteau balciul. Si de regula erau abandonate in urmatorul popas in favoarea unei alte localnice mai cu nuri.

Niciun comentariu: